Der er mange valg, som skal træffes, før badeværelset kan laves. Hvilke ting står øverst på prioriteringslisten? Badeværelset er rigtig dyrt at renovere og skal først og fremmest være funktionelt. Du skal dog også have lov til at sætte dit eget præg herpå, da det ikke er et rum som kan undgås. Her er tre ting du bør overveje, før du giver dig i kast med dit nye badeværelse.

Placering af de forskellige inventarer

Det er svimlende dyrt at flytte de forskellige funktioner på badeværelset. Der er mange penge at spare, hvis man kan udnytte de placeringer afløbene i forvejen har. Omvendt skal det heller ikke gå ud over indretningen og pladsen i rummet, hvis afløbene ikke er placeret, hvor du eksempelvis synes toilettet skal være.
Badeværelset skal også rumme andre møbler, som ikke er afhængige af afløb. De kan inkorporeres alt efter, hvor du har planlagt de faste inventarer skal placeres. Der skal være plads til håndklæder lige ved siden af håndvasken, så ikke du skal vade gennem rummet, for at tørre hænder. Du skal have et spejl på badeværelset og gerne, hvor der er mest naturligt lys. Måske du også skal overveje opbevaringsplads til håndklæder, toiletsager m.m. Der skal også placeres lamper og her må du ikke gå ned på lyskilder. Du kan desuden overveje, om der skal være billeder eller planter rundt omkring, for at give lidt liv til rummet. Kun fantasien sætter grænser og det er her, du får lov til at sætte dit helt eget præg.

Valg af fliser og klinker

Der findes i dag mange forskellige måder at dække vægge og gulve på badeværelser. Den mest almindelige og praktiske løsning er dog fliser og klinker, da de er mere vandafvisende end eksempelvis træ eller gulvtæpper. Klinker lægges oftest på gulvet, da de er tykkere end fliser. Fliser bruges på vægge, så de ikke optager for meget plads. Man siger også, at små klinker og fliser passer bedst til små badeværelser, mens store fliser og klinker gør et stort badeværelse mere harmonisk. Inden valget, bør man også undersøge, hvor glatte fliserne/klinkerne er. Er de jævne, bliver de oftest meget glatte, når de er våde. Har de en ru overflade, bliver det sværere at falde, når man kommer ud af badet. Selvom jævne fliser kan tendere til at være glatte, er de lettest at holde rene og fri for kalk. Små fliser med mange fuger er mere skridsikre end store fliser, hvorfor det er meget praktisk, at anlægge små fliser i bruseområdet. Selvom udvalget af fliser og klinker er uendeligt, skal man passe på med, ikke at vælge for mange forskellige slags. Det kan skabe uro i rummet, hvis man bruger for mange forskellige farver eller vil lave flere forskellige mønstre med fliserne. Læs mere om klinker og fliser før du beslutter dig, så du ender op med det helt rigtige valg, der passer til dit badeværelse.

Indretningen

Der er en masse praktiske ting, som skal tages højde for, for at et badeværelse er funktionelt. Men for at rummet bliver en del dit jeres hjem, skal du også have lov til at sætte dit eget præg herpå. Der er mange forskellige stile og retninger man kan gå i, og der findes masser af inspiration i bøger, blade, badeværelsesbutikker og på internettet. Når man skal indrette et nyt badeværelse, kan det virke fristende at følge de moderne trends og farver. Men husk på, at den nuværende stil måske kun er in i 10 år. Efter 10 år skifter moden måske, og så kan badeværelset komme til at stride helt imod, hvad der er moderne. Det er selvfølgelig også vigtigt, at indrette badeværelset efter egen stil, da det trods alt er et rum, man ikke undgår at besøge flere gange om dagen. Overvej dog, om du skal dæmpe farver og mønstre og holde dig til en mere klassisk stil, som kan vare ved mange år i fremtiden. Særligt hvis du går med tanker om ikke at blive boende i huset for altid, bør du holde dig til en klassisk stil. De fleste kender et klassisk 70’er badeværelse, hvor væggene er fyldt med de vildeste farvenuancer på både vægge og gulve. Det var en trend den gang, men en trend de færreste ville i dag sætte pris på. Det kan du have in mente, når du beslutter dig for stilen på dit nye badeværelse.